Друк

Вікторина «Таємниця паперового листа»Багато хто дивується, почувши слово «оригамі» А між іншим кожна людина хоч раз в житті створювала найпростіший виріб з квадратного аркушу паперу – кораблик або літачок. А вони зроблені за принципом оригамі.

 

 

 

Тема: Вікторина «Таємниця паперового листа»

Мета:        

Хід вікторини

I Організаційний момент

II Повідомлення теми і мети вікторини.

III Основна частина

Багато хто дивується, почувши слово «оригамі» А між іншим кожна людина хоч раз в житті створювала найпростіший виріб з квадратного аркушу паперу – кораблик або літачок. А вони зроблені за принципом оригамі.

Це мистецтво народилося в Японії. В «Японських хроніках» говориться, що його початок відноситься до 610-го року. Хто б подумав, що спочатку у вироби з паперу вкладався великий зміст! На Сході до квадрату відносилися з великою повагою. Він вважався відображенням Космосу, тієї великої Пустоти, з якої з’являються речі. До паперу японці теж відносилися з повагою, як і до всього нетривкого, яке живе лише одна мить. Вони вважали, що у кожній речі – метелику, росинці, тоненькому аркушику паперу – живе дихання вічності і його потрібно вловити.

З часом мистецтво «оригамі» завоювало весь світ. Дійшло і до нас. Ще великий Лев Толстой описував у своїй статті «що таке мистецтво» випадок, коли його навчили «робити з паперу, складаючи і вивертаючи її відповідним способом, півників, які, коли їх смикаєш за хвоста, махають крилами».

Сьогодні велика кількість людей у всьому світі захоплюється мистецтвом «орігамі». Паперові фігурки роблять і дорослі, і діти. Цікаво?

 

А що про оригамі знаєте ви?

1.Як перекладається слово «оригамі»?

Оригамі - ("ори..." в перекладі з японської - буквально "складання...", а "...гамі" (точніше "...камі") - "...паперу") – древнє японське мистецтво. В основі класичного оригамі всі моделі робляться з квадратного аркуша. При чому оригамі – це тільки складання, яке не вимагає ні клею, ні ножиць, ні яких-бо ще з’єднуючих засобів.

2. Що таке техніка оригамі?

Використання єдиної системи універсальних знаків, що дозволяє записати процес складання будь-якої моделі у вигляді серії креслень.

3.Що означає словосполучення «мінімальне оригамі»
Техніка складання, яка  має на увазі отримування виразних і легко пізнаванних моделей ( пташка, рибка) за невелику кількість кроків ( схеми складання за звичай включають 3-7 кроків).

4. Що таке класичне оригамі?

Класичне оригамі складається з квадратного аркушу паперу без застосування ножиці.

6.Яке слово ми отримаємо, якщо взяти японське слово «ліки» і японське слово «куля»? Що воно означає?

Слово «ліки» японською – «кусурі», а слово «куля» - «тама». А разом виходить слово кусудама.

Кусудама – один з найдревніших декоративних традиційних японських стилів в техніці оригамі. Поробки кусудама схожі на різноманітні кулі, які складаються із зібраних разом паперових квітів, розеток або паперових деталей іншої форми. Оскільки це кулі, то вони повинні висіти. Є легенда, що ці кулі несуть в собі позитивну енергію, тому їх за звичай дарували хворим ( вішали над ліжком) , щоб прискорити лікування.

Кусудами складаються з модулів.

7.Яке складання в техніці оригамі називають мокрим складанням?
Мокре складання - це техніка складання, розроблена Акірой Йосідзавой, яка використовує зволожений водою папір для придання фігуркам плавності ліній, виразності, а також міцності. Особливо актуальний даний метод для таких негеометричних об’єктів, як фігурки тварин і квітів – у цьому випадку вони виглядають набагато природніше і ближче до оригіналу. Потрібно відмітити, що не будь-який папір підходить для мокрого складання, а лише той, в який при виробництві додають водорозчинний клей для зміцнення волокон.

8. Фігурка, зображена на малюнку, японською мовою називається цуру, а як  ми називаємо її українською мовою?

Українською мовою таку фігурку ми називаємо «японський журавлик».У двох найдревніших японських книгах, присвячених оригамі, розповідається, як складати з паперу фігурку журавлика (Цуру). Птах з довгою шиєю вважався в Китаї і Японії символом вдачі і довгого життя. У 1797 році  у Кіото була видана книга “Сембацуру оріката” - складання тисячі журавлів. В ній приводилися різноманітні варіанти складання пар і гірлянд журавлів з одного квадрату паперу.

9 Яке значення придала Друга світова війна фігурці журавлика?
В давній Японії існувала легенда, що той, хто зробить 1000 журавликів, зможе досягти виконання найзаповітнішої мрії. У 1945 році трагедія в Хіросімі і Нагасакі унесла життя мільйонів людей. Історія про 12-річну дівчинку Садако Сасакі і 1000 паперових журавликів відома в у сьому світі.

Після атомної бомбардування Хіросіми дівчинка захворіла на лейкемію. Вмираючи, хвора Садако Сасакі дуже хотіла жити і молилася про мир в усьому світі. У лікарні Садако складала паперових журавликів. Дівчинка вірила, що якщо вона встигне зробити 1000 журавликів, то обов’язково вилікується. Садако встигла зробити 644 журавлика… І вмерла.

З 1958 року в Хіросімі у парці Миру існує пам’ятник «Дівчинка з 1000 журавликів». І до сьогоднішнього дня до пам’ятника люди кладуть паперових журавликів, які стали символом миру у всьому світі.

10. Де і коли склали найбільшу фігурку журавлика?

У 1995 році в японському місті Маєбаші склали традиційного журавлика. Єдине. Чим він відрізнявся від інших, це своїми розмірами. Це був гігантський витвір розміром 35,6, з розмахом крил у 16 метрів. Квадратний аркуш паперу для його створення мав сторону тридцять три метри.

13.Як називається японське мистецтво вирізання?

Воно називається кірігамі.

А кірікоміоригамі – це різновид оригамі, де для отримання кінцевого  результату потрібно зробити один або декілька надрізів.

14. Яке оригамі називають модульним?

Модульне оригамі – вид оригамі, в основі якого лежать модулі. Види: кусудами, багатогранники, китайське модульне оригамі.

15. А що таке модулі, про які ви говорите і вже не першого разу?

Модулі – це окремі деталі, які повторюються. Оскільки варіацій модулів існує велика кількість, то вони не відносяться до базових форм. Використовуються в кусудамах і модульному орігамі. Між собою можуть бути склеєними або ні.

16. Що означає слово паперопластика?

Паперопластика – це вид роботи з папером, в якому створюються об’ємні скульптури, у яких згини криволінійного характеру. При створенні паперових скульптур використовуються різа, шило, спиці, ножиці,  лінійки, пробійники.

17.Чи пов’язано з оригамі мистецтво поп-ап?

Поп-ап (Pop-up Cards і Origamic Architecture) Pop-up Cards – багатьом відома техніка виготовлення листівок, які стають «об’ємними», коли їх розвертаєш. І це просте захоплення сьогодні вже переросло в справжнє мистецтво зі своїми майстрами і шедеврами, об’єднуючи  багатьох людей по всьому світу. Один з напрямів Pop-up Cards — Origamic Architecture коло інтересів якого обмежений архітектурними спорудами і формами.


IV Підсумок

Чи цікавою була вікторина?

Що нового про оригамі ви сьогодні довідалися?