Друк

ЗФП – запорука фізичного гарту велотуристаОдним з дійових чинників спортивних досягнень у велосипедному туризмі є загальна фізична підготовленість. ЗФП – не тільки основа всієї системи фізичного виховання, але і здоров'я. Це система занять фізичними вправами, спрямована на розвиток всіх фізичних якостей – витривалості, сили, спритності, гнучкості, швидкості.

Фізична підготовка велотуриста поділяється на загальну і спеціальну. Загальна фізична підготовка (ЗФП) спрямована на розвиток рухових якостей і є функціональною базою для розвитку спеціальних фізичних якостей. Спеціальна фізична підготовка (СФП) скерована на розвиток рухових якостей відповідно до структури змагальної діяльності у видах велотуризму: велопоходи та бревети.

Загальнопідготовчі вправи сприяють всебічному функціональному розвитку організму велотуриста. Використовуються елементи акробатики, гімнастики, вправи з обтяженням, стрибки, тощо. У велотуристів витривалість – це здатність ефективно виконувати вправи переборюючи стомлення. Зокрема, силова витривалість - здатність спортсмена як можна довше зберігати зусилля на педалі для утримання змагальної швидкості та швидкісна, яка забезпечує спроможність виконувати специфічне навантаження у процесі швидкісної роботи на відрізках змагальної дистанції та фінішуванні в умовах накопичення стомлення у заключній фазі дистанції. У змаганнях велотуристу потрібний високий рівень утворення енергії - для виконання м'язової роботи аеробного та анаеробного характеру, що забезпечує необхідний рівень витривалості. Підвищенню аеробних можливостей сприяє тренувальна робота, якої ми велотуристи з груп «Золоті колеса» (керівник І.Г.Сарвіров) та «Старт шосе» (керівник Михаленко Н.П.) займаємось в якості самопідготовки у час карантину за методикою тижневих мікроциклів, а саме:

По закінченню карантину нам буде потрібно здати тестування для виявлення рівня підготовки (фізичного та теоретично-прикладного) велотуриста. Всі хто покаже високий рівень підготовки зможуть поїхати у велопохід в «Тузлівську Амазонію» - частину природного парку «Тузлівськи Лимани». Цей велопохід буде складним: 150 км бездоріжжям, пісками, степом, справа-зліва солоні озера та море. Але всі складності і є самим цікавим у велоподоржі в «Тузлівську Амазонію». Ми ретельно готуємось, всі очуть стати учасниками велопоходу. А вимоги досить  складні: номінанту треба присісти на одній нозі не тримаючись предметів – 7 разів, підтягнутися – 10 разів, зробити гімнастичні вправи  «місток» та шпагат, відтиснутись від підлоги – 30 разів, пострибати зі скакалкою – 100 стрибків!

Сподіваюсь, що особисто в мене не буде проблем з тестом, щодня 45 хвилин приділяю інтенсивному тренуванню ЗФП.

Раджу всім долучатися до велотуристських гуртків Палацу – тут цікаві велоподорожі, фізичний гарт та дуже дружні різновікові колективи. Запрошую. В кого є питання – обов’язково відповім – пишіть  у коментарях!

Володимир ОСИНОВСЬКИЙ, чемпіон ЮВЛ-2019 серед юнаків

ЗФП – запорука фізичного гарту велотуриста

ЗФП – запорука фізичного гарту велотуриста

ЗФП – запорука фізичного гарту велотуриста

ЗФП – запорука фізичного гарту велотуриста

ЗФП – запорука фізичного гарту велотуриста

ЗФП – запорука фізичного гарту велотуриста

ЗФП – запорука фізичного гарту велотуриста

ЗФП – запорука фізичного гарту велотуриста

ЗФП-1:

ЗФП-2: