Юнацька велосипедна Ліга

Музей історії ПДЮ Ізмаїла

Військово-патріотична гра "Джура"

Фестиваль-конкурс "Молодь обирає здоров'я"

Літо, окрім маси цілком очевидних приємностей, таїть у собі цілий ряд найсправжнісіньких небезпек. Тут і можливість перегрітися на занадто ласкавому сонечку, і багато інших нерадісних подій. Проте, є одна ситуація, яка влітку повторюється набагато частіше, аніж у інші пори року. Йдеться про харчові отруєння. Збудників гострих кишкових інфекцій – море, і всі вони, як і ми, люблять літо. Адже висока температура повітря, води та грунту сприяє розмноженню хвороботворних мікробів. Ковток забрудненої води при пірнанні може стати причиною кишкового розладу. До речі, діти більше хворіють на кишкові розлади, ніж дорослі. От і виходить, що кишкові інфекції прямо-таки кишать улітку. 

Усього відомо понад 30 різних ГКІ, причому їх відмітна особливість – епідемічний характер.

Для кишкових інфекцій характерні так звані спалахи – тобто масові та практично одноразові захворювання людей.

Найбільша група «отруєнь», яка має всі класичні ознаки харчової катастрофи (нудоту, блювоту, пронос, високу температуру) – це, так звані, гострі кишкові інфекції (ГКІ). Іноді їх ще називають «хворобами брудних рук».

Основна причина виникнення ГКІ – з’їдена їжа або випита вода, яка буквально аж кишить злими мікроорганізмами, які мріють зіпсувати обстановку в середині організму. Звідки вони там беруться? Та звідусіль. Повітря, немиті руки продавців-кухарів-споживачів, всюдисущі й універсальні рознощики зарази – мухи. 

Будь-які харчові продукти являють собою чудове середовище для розмноження мікробів. Головне, щоб порушувалося основне правило зберігання/приготування – температурний режим. Візьміть салат олів’є, виставте його на сонечко на добу, й отримаєте забійної сили бактеріологічну зброю. Або недосмажте річкову рибу. Або просто не помийте принесені з ринку овочі чи фрукти. Ефект буде приблизно однаковим.

Спектр прикрощів розрізнятиметься в залежності від того, якого саме збудника вам вдалося заманити всередину себе. Їх, збудників цих, декілька десятків, і серед них є як тихі трієчники, які нагороджують «господаря» триденним проносом без особливих наслідків, так і справжні шибеники, здатні вбити людину.

Як не попастися:

• мити руки перед вживанням їжі (як би банально це не звучало);
• обов’язково мити кип’яченою водою фрукти й овочі, які не зазнаватимуть термічної обробки; інші можна помити й звичайною водопровідною водою;
• пити лише кип’ячену воду або воду в пляшках;
• швидкопсoвaні продукти зберігати в холодильнику.



ТОРТИК ІЗ СЮРПРИЗОМ

Другий варіант розвитку подій — людина прийняла їжу, насичену бактерійними токсинами. Звідки вони там беруться? Та з бактерій, звичайно. Цілком ймовірно, що самих лише мікробів там не дуже багато, зате отрути в продукт, у якому вони перебувають, вони виділили від душі. Головне, щоб умови були відповідні — тепло й маса вільного часу.

Класичних випадків інтоксикації два: стафілокок і ботулізм. 

Стафілокок — дуже поширений мікроорганізм. Частіше за все він відповідальний за різноманітні гнійнички на нашій шкірі. Ми часто не надаємо цій інфекції значення, вважаємо, що «саме підсохне й відвалиться». Але якщо ці гнійнички виявляються на руках кондитера, який готує крем для тортів чи тістечок — то шанс відвалитися є в усіх, хто поїсть ці ласощі з сюрпризом. А сюрпризом буде токсин стафілокока, який нагромаджується в дуже значних кількостях. Настільки значних, що можливий розвиток токсичного шоку, летальність при якому може сягати 10 відсотків. Ознаки стафілококової агресії — різке підвищення температури, озноб, інтенсивні м’язові та головні болі, висипи на тілі, ну і, звичайно ж, нудота, блювота та пронос.

Наступний класичний випадок — ботулізм. Причому класика це настільки страшна, що Хічкок відпочиває. Судіть самі: мікробові, який продукує токсин, не потрібен кисень. Живе ця зараза (на ім’я клостридія ботулізму) в землі, в річковому мулі, в кишечнику тварин, птахів і риб, тобто практично скрізь. Причому за несприятливих умов клостридія перетворюється на спору, і ось у такому вигляді спроможна витримувати заморожування, висушування, 6-годинне кип’ятіння, 18%-ий розчин солі та інші поневіряння мікробного життя. Уявили собі монстра?

А тепер – найцікавіше. Токсин, продукований цією клостридією, зветься ботулотоксином і є найсильнішою природною отрутою, навіть кобри поряд не валялися: смертельна доза для людини становить 0,3 мікрограми (3*10 -7 г). Джерело цієї напасті — домашні консерви, ковбаси і копченості. Річ у тім, що лише в промислових умовах можна забезпечити такий температурний режим, у якому загине навіть найбільш загартована спора клостридії. Проте, в консервах клостридія може себе видати, оскільки в процесі життєдіяльності в неї відходить дуже багато газів. Вони нагромаджуються й починають розпирати банку. Виникає так званий «бомбаж». Найгірше, що на смак, колір і запах їжа не міняється ні на йоту.

Щоправда, як для компенсації, картина отруєння ботулотоксином має дуже характерні особливості: м’язова слабкість, яка миттєво розвивається, різка сухість у роті, «туман» перед очима і роздвоєння предметів, відчуття закупорки горла. Зіниці в того, хто поїв ковбаси з клостридією дуже широкі, дихання поверхове, обличчя втрачає міміку (стає маскоподібним), змінюється тембр і висота голосу.



ПОРАДИ ЛІКАРІВ


Найголовніше правило при будь-яких проблемах зі шлунково-кишковим трактом – не розраховувати лише на свої сили. У більшості випадків ви не зможете визначити – яка саме зараза у вас поселилася, і як із нею справитися, а також чи небезпечні ви для навколишніх. Навіть лікареві для розв’язання цих важливих питань будуть потрібні лабораторні дослідження. А в таких серйозних випадках, як ботулізм чи отруєння грибами, згаяний час може коштувати потерпілому життя. 

Так що будь-який пронос, який супроводиться підвищенням температури – вагома причина викликати лікаря. І не списуйте це на просте «харчове отруєння», воно, як ми з’ясували, може бути дуже підступним.

Ізмаїльське літо – це тепла, інколи спекотна погода, так що сприятливі умови в наявності.

Що ж виходить? Купуючи продукти, вживаючи воду ми ризикуємо підхопити кишкові розлади! Аби убезпечитися, лікарі радять не купувати їжу на стихійних ринках, звертати увагу на термін реалізації та умови зберігання, вживати воду гарантованої якості; удома – дотримуватися технології приготування і не готувати їжу на тиждень наперед.

Додати коментар

Поділитися

Наша сторінка

Останні коментарі

Проект з розвитку велоруху в Ізмаїлі 

Форма входу

Зареєструйтесь, будь-ласка, і зможете скористатись усіма перевагами сайту та форуму.

Офіційно

Андрій АбрамченкоАндрій Абрамченко – міський Голова Ізмаїла: «Розуміючи відповідальність за майбутнє підростаючого покоління, ми зобов'язані дати нашим дітям якісне і повноцінне дозвілля, навчити здоровому способу життя, допомогти реалізувати себе у навчанні, спорті, мистецтві, виховувати їх на прикладах високої моральності й патріотизму».
Детальніше >>>

Національна дитяча "гаряча лінія"

Національна дитяча «гаряча лінія»

Онлайн

На сайті 74 гостей та відсутні користувачі

Статистика

Відвідувачі
1038
Статті
1270
Перегляди статей
1159138
Scroll to top